_

Spanje in het algemeen: de Spaanse facetten in een notendop

Spanje, een over het algemeen genomen zonnig land dat aan Frankrijk en Portugal grenst. Met zijn ruim 46 miljoen inwoners en 505.992 vierkante meter land, mag Spanje zich tot één van de grotere landen van Europa rekenen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid ligt door deze enorme oppervlakte over het algemeen lager dan in vele andere landen in Europa. Op zoek naar meer informatie over Spanje in het algemeen? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Inspiratie

spanje

Het klimaat in Spanje

Over het algemeen denkt iedereen bij Spanje aan een lekker zonnetje en heerlijk warm weer. Hoewel dit meestal ook het geval is, valt het klimaat van Spanje niet in één woord aan te duiden. Spanje kent namelijk drie verschillende klimaten.

  • Mediterraan klimaat: op de eilanden en in kustgebieden van Spanje kun je over het algemeen spreken van een mediterraan klimaat met droge zomers en zachte, maar natte winters.
  • Zeeklimaat: in het noorden en noordwesten heerst er een zeeklimaat. In het algemeen betekent dit niks anders dan een klimaat met koele zomers, zachte winters en neerslag gedurende het hele jaar. De temperaturen lijken zowel in de zomer als de winter constant.
  • Landklimaat: in het binnenland spreken we van een landklimaat, met over het algemeen hete zomers en extreem koude winters.

Ben je van plan om in Spanje te overwinteren? Doe research. Het is namelijk niet per definitie zo dat het op de eilanden of in het zuiden het beste vertoeven is. Over het algemeen geldt: in de zomer is het overal heerlijk zonnig, in de winter is de Costa Blanca (Valencia tot onder Alicante) het zachtst en meest stabiel qua weer.

De Spaanse taal

In Spanje wordt over het algemeen Spaans gesproken. Ja logisch, hoor ik je denken. Maar zo logisch is het eigenlijk helemaal niet. Spanje kent namelijk vier verschillende officiële regionale talen en heeft daarnaast ook nog twee niet-officiële regionale talen (Asturisch en Aragonees). Van de meeste nog nooit gehoord? Dat kan, over het algemeen is het Spaans (Castellano) namelijk de enige echte officiële taal van Spanje. De andere vier talen zijn meer regionale talen. Lees hieronder of jij ook te maken krijgt met de andere talen die Spanje rijk is.

  • Catalaans: Catalonië, de Balearen (Valencia heeft weer een afgeleide hiervan: het Valenciaans)
  • Baskisch: Baskenland, Navarra en Noord-Spanje
  • Galicisch: Galicië, delen van Leon en Asturië
  • Aranees: Val d’aran
spanje

Het weer in Spanje

Zoals we eerder al benoemden kent Spanje verschillende klimaten en kun je niet in iedere plaats evenveel zonnestralen vangen. De verschillen in hoogte en de ligging aan de kust spelen ook mee bij de verschillen in temperatuur. Door de vele bewolking aan de kust, kent deze maar 1750 zonuren per jaar. Best weinig vergeleken met zijn meer zuidelijk gelegen buurplaatsen waar de zon zo’n 2500 uur schijnt. Om te overwinteren in Spanje zijn over het algemeen Malaga en de Canarische Eilanden echte aanraders. Malaga is een van de zonnigste en droogste plekjes van Spanje. En op de Canarische Eilanden daalt de temperatuur over het algemeen niet onder de 17 graden. Dat is wel wat anders dan de natte en gure winters in Nederland. Wij wisten het wel!

_

Wij bieden

professionele hulp

van A tot Z

Zoeken

Zoeken
Zoek je droomhuis in Spanje?
Wij helpen je op weg!
Met onze gratis zoekservice!
Meer info

Kijken

Kijken
Je droomhuis gevonden?
Ontdek onze tips.
En ga kijken in Spanje.
Meer info

Kopen

Kopen
Een huis kopen in Spanje?
Dat werkt net even wat anders.
Wij helpen je graag.
Met professionele begeleiding.
Meer info

Wonen

Wonen
Veel mensen gaan naar Spanje.
Wonen in Spanje is genieten.
Wij vertellen je graag waarom.
En waar je het beste kan wonen.
Meer info

Neem contact op en maak je dromen waar!

Tips van onze makelaars in Spanje

Nederlandse vs. Spaanse makelaars: wat zijn de verschillen?

Overweeg je een (tweede) woning in Spanje te kopen of te huren? Dan is het verstandig een betrouwbare makelaar in … Lees meer..

Op zoek naar een woning in Spanje? Zo vind je de juiste makelaar

Als je op zoek bent naar een woning in Spanje, is het je vast al opgevallen dat veel woningen door … Lees meer..

8 voordelen van wonen in Spanje

Wonen in Spanje is voor velen een sprookje.  Mensen willen vaak wel, maar twijfelen omdat ze taal niet goed spreken … Lees meer..