Jouw eigen bed and breakfast in het mooie Spanje

Een bed and breakfast beginnen in Spanje? Veel Nederlanders reizen in de zomermaanden af naar het zonnige Spanje om te genieten van alles wat dit mooie land te bieden heeft! Naast het lekkere eten, het warme zonnetje en de prachtige zandstranden, beschikt Spanje namelijk over een aantal pareltjes van landschappen. Deze populaire bestemming heeft voor ieder wat wils. Altijd al je eigen bed and breakfast willen beginnen in een zonnig oord? Zoek niet verder. Spanje heeft alles in huis om jouw bed and breakfast te laten slagen! Zo bereid je je voor op dit grote avontuur!

Een passende locatie voor jouw bed and breakfast in Spanje

Hoewel velen van jullie waarschijnlijk wegdromen bij de gedachte aan een bed and breakfast in een mooie boerderij in een nog mooier landschap, gaat dit in Spanje helaas niet altijd even makkelijk. Veel zones in Spanje hebben als bestemmingsplan ‘landbouw’ of ‘bos’ en zijn niet bestemd voor het toerisme. Het starten van een bed en breakfast in Spanje heeft dan ook wel wat haken en ogen en is niet zo makkelijk als dat het in eerste instantie lijkt. Wanneer je daadwerkelijk je bed en breakfast wilt vestigen in één van de prachtige landschappen van Spanje, zal er eerst een bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Kijk goed onder welke gemeente de locatie van je bed and breakfast valt en vraag een bestemmingswijziging aan bij deze gemeente.

bed and breakfast

Bed and breakfast beginnen? Trek er genoeg tijd voor uit!

Niet alleen de voorbereidingen voor je eigen bed and breakfast in Spanje kosten een hoop tijd, maar ook bij het aanvragen van vergunningen gaat voor je gevoel een hoop kostbare tijd verloren. Wanneer je in Spanje een bestemmingsplan wilt wijzigen, moet je met goede plannen op de proppen komen. Schakel een architect in bij het vormgeven van jullie wensen en het maken van een bouwtekening.

Het schrijven van een ondernemingsplan is hierbij ook een echte must-do! In dit plan zit vrijwel alle informatie verweven wat betrekking heeft op jouw bed and breakfast in Spanje, namelijk: een beschrijving van het concept, een marktonderzoek, haalbaarheidsstudie, marketingplan, (indien aanwezig) een beschrijving van de schulden, jouw vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Vergeet ook zeker de brandveiligheid en de eventuele overlast aan de omgeving niet op te nemen in dit plan.

Het opstellen van zo’n ondernemingsplan is niet alleen nodig bij het aanvragen van vergunningen voor jouw bed and breakfast, maar is ook erg leuk om te hebben voor later. Heb je met jouw bed and breakfast bereikt wat je wilde bereiken? Of zijn de plannen door de jaren heen misschien veranderd?

Hier moet iedere ondernemer in Spanje aan denken

Je eigen bed and breakfast beginnen in Spanje gaat gepaard met een hele hoop voorbereidingen.  

  • Zorg ten eerste voor een Spaans Burger Service Nummer (NIE-nummer);
  • Open een rekening in Spanje;
  • Net zoals in Nederland moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Spanje (‘Camara de Comercio’);
  • Ga achter een Spaans belastingnummer aan, ook wel een CIF- of NIF-nummer genoemd.

Belangrijke papieren tekenen

De benodigde certificaten voor jouw bed and breakfast in Spanje

Wanneer je in Spanje een bed and breakfast wilt starten, moet je beschikken over het zogeheten ‘sociale hygiëne’-certificaat. Het papiertje dat je wellicht in Nederland al hebt gehaald is in Spanje helaas niet geldig. Dus begin je een bed and breakfast in Spanje? Haal dan je ‘Manipulador de Alimentos’ in huis! Dit kan bij verschillende instanties, maar wanneer je Spaans nog niet zo goed is, is het raadzaam de cursus in het Engels af te leggen. Ga voor een online cursus en gebruik de zoekterm Manipulador de Alimentos Ingles’. Vind zelf de instantie die het beste bij je past. Het halen van dit certificaat kan al vanaf €24,-.

Het is aan te raden om andere mogelijke diploma’s  of noodzakelijke documenten te laten vertalen. Dit voorkomt verwarring bij de verschillende instanties in Spanje. Aangezien deze documenten in het Spaans worden opgesteld, kan het voor een beginner in Spanje best pittig zijn om dit zelf te vertalen. Schakel hiervoor een specialist in. Heb je toevallig een kennis in Spanje wonen die de taal goed beheerst? Vraag om hulp!

Geen bed and breakfast zonder vergunningen

Vraag daarnaast de nodige vergunningen aan voor jouw bed and breakfast. Ben je van plan te gaan verbouwen, vergeet dan geen bouwvergunning aan te vragen. Ook wanneer de bed and breakfast in een oud pand wordt gevestigd moet er in Spanje een bouwvergunning worden aangevraagd voor de nodige restauraties. Ben je van plan ook een restaurant of barretje in de bed and breakfast te plaatsen? Vergeet dan ook zeker niet de vergunning om alcohol te mogen schenken. Voor meer informatie over deze vergunning en de andere nodige vergunningen bij het starten van uw bed and breakfast in Spanje, kun je  terecht bij de Kamer van Koophandel (Camara de Comercio).

Bed and breakfast Spanje

Vragen bij het opzetten van een bed and breakfast in Spanje? Trek aan de bel!

Schroom niet om hulp in te schakelen bij het hele bed and breakfast avontuur in Spanje. Twee mensen zien meer dan één. Breng allereerst een bezoek aan de Spaanse Kamer van Koophandel (Camara de Comercio). Dit is niet alleen noodzakelijk om jezelf in te schrijven, maar je kunt hier ook langs voor gratis advies. Kom je ergens niet uit of hebben jullie ergens hulp bij nodig? De Kamer van Koophandel in Spanje helpt graag bij het verstrekken van de juiste informatie over een eigen bed and breakfast. Misschien heb je zelfs wel recht op een subsidie die je zelf over het hoofd hebt gezien!