_

Emigreren naar Spanje: wat moet je regelen?

Als je besloten hebt naar Spanje te emigreren, komt er ineens een hoop op je af. Zowel in Nederland als in Spanje moet veel geregeld worden. Maar maak je geen zorgen: met een duidelijk stappenplan creëer je overzicht en weet je precies waar je aan toe bent. Hier vind je de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden als je naar Spanje gaat emigreren.

Spanje staat niet voor niks bekend om de mañana-mañana-mentaliteit. ‘Mañana’ (morgen) verwijst naar de manier waarop de Spanjaarden zaken graag uitstellen of lang over taken doen. Het is dan ook geen wonder dat de meeste procedures nogal stroef en langzaam verlopen. Van afspraken op bepaalde tijden hebben de meeste instanties nog nooit gehoord. Bij veel instanties, zoals de gemeente en de politie, is het dan ook simpelweg de bedoeling dat je lang voor openingstijd buiten in de rij op je beurt gaat staan wachten. En kijk er dan niet gek van op als je met lege handen naar huis gestuurd wordt, omdat je toch ook dat ene andere document mee had moeten nemen.

Inspiratie

villa mallorca

Voordat je gaat emigreren

Emigreren naar Spanje begint al in Nederland. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Afhankelijk van je plan, doel en wensen, is het essentieel eerst enkele belangrijke keuzes te maken. Bepaal bijvoorbeeld waar je wil gaan wonen, of je een huis wil huren of kopen, en of je je eigen inboedel en auto meeneemt of niet.

 

Zorg dat je altijd al je belangrijke documenten (en een mapje met kopieën!) meeneemt en bereid je voor op de Spaanse way of life, dan bespaar je jezelf een hoop frustratie. Zodra de belangrijkste zaken geregeld zijn, kan het grote genieten beginnen!

Woning

Als je nog geen huis in Spanje hebt of zelfs nog niet zeker weet waar je wil neerstrijken, kun je het beste eerst een korte reis naar je droomlocatie in Spanje maken. Die tijd kun je gebruiken om de omgeving te verkennen en huizen te bezichtigen. Het is prettig als je voor je definitieve emigratie een huurcontract getekend hebt. Zeker als er kinderen of huisdieren meeverhuizen. Ook als je een woning in Spanje wil kopen, kun je overwegen de eerste periode te gaan huren. Zo kun je als je eenmaal in Spanje woont rustig op zoek gaan naar een koopwoning. Makelaar Spanje helpt je graag tijdens dit proces.

Reis plannen

Ga je met het vliegtuig of neem je de auto mee? En hoe zit het met je inboedel? Kies een emigratiedatum, boek een ticket of plan de route die je gaat rijden. Alle spullen die je als eerste nodig hebt, kun je in een koffer of in de auto meenemen, maar hou er rekening mee dat je inboedel wellicht pas veel later in Spanje arriveert.

Uitschrijven

Voordat je naar Spanje gaat emigreren, moet je je bij de gemeente in Nederland uitschrijven. Het bewijs van uitschrijving heb je nodig om je vervolgens in Spanje weer in te schrijven. Ook is dit document noodzakelijk voor bijvoorbeeld de Belastingdienst en je zorgverzekering.

Abonnementen en verzekeringen

Zorg dat je alle instanties waarbij je abonnementen en verzekeringen afgesloten hebt tijdig van je emigratie op de hoogte stelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zorgverzekering. Ook is het verstandig de voorwaarden van je reisverzekering te controleren op geldigheid in Spanje.

villa spanje

Bij aankomst in Spanje

NIE-nummer aanvragen

Na aankomst in Spanje heb je drie maanden de tijd om een NIE-nummer aan te vragen bij het Oficina de Extranjeros (de vreemdelingendienst) of de politie. Het NIE-nummer is het Spaanse equivalent van het burgerservicenummer en is specifiek voor buitenlanders. Het is verstandig dit direct te doen, omdat je het NIE-nummer bij veel overheidsinstanties nodig hebt. Check alle details omtrent de aanvraagprocedure op de website van de Nederlandse Ambassade.

 

Met het NIE-nummer kun je je inschrijven bij de ‘ayuntamiento’ (de gemeente). Je komt daarmee in ‘el padron’ terecht, de lijst van inwoners van de gemeente. In de meeste gevallen heb je hiervoor naast je NIE-nummer, je huur- of koopcontract en je bewijs van uitschrijving uit Nederland nodig.

Bankrekening

Voor het afsluiten van de meeste Spaanse abonnementen of verzekeringen, zoals een telefoonabonnement of een autoverzekering, heb je een Spaanse bankrekening nodig. Het is handig deze dus direct bij aankomst af te sluiten.

Auto invoeren

Als je fiscaal resident in Spanje bent, mag je niet in een auto met Nederlands kenteken rijden. Als je aan bepaalde eisen voldoet, hoef je over het invoeren van een auto geen BTW of invoerrechten te betalen. Hiervoor moet je voorafgaand aan je emigratie onder andere minstens een jaar in Nederland hebben gewoond en de auto minimaal zes maanden in bezit hebben. Ook is het niet toegestaan de auto tijdens je eerste jaar in Spanje te verkopen. De invoering van je auto regel je bij een kantoor van de Dirección General de Tráfico (DGT).

Zorgverzekering

Iedereen die in Spanje in loondienst of als ‘autónomo’ (zelfstandige) werkt, heeft recht op sociale zekerheid via de Seguridad Social. Met je inschrijving bij de Seguridad Social kun je vervolgens naar een Centro Salud (een gezondheidscentrum) om een ‘tarjeta sanitaria’ (gezondheidspas) aan te vragen. Hiermee heb je recht op publieke zorg. De wachttijden voor publieke zorg zijn echter vaak lang, waardoor het raadzaam is ook een particuliere zorgverzekering af te sluiten. De particuliere zorg in Spanje is van uitstekende kwaliteit.

_

Wij bieden

professionele hulp

van A tot Z

Zoeken

Zoeken
Zoek je droomhuis in Spanje?
Wij helpen je op weg!
Met onze gratis zoekservice!
Meer info

Kijken

Kijken
Je droomhuis gevonden?
Ontdek onze tips.
En ga kijken in Spanje.
Meer info

Kopen

Kopen
Een huis kopen in Spanje?
Dat werkt net even wat anders.
Wij helpen je graag.
Met professionele begeleiding.
Meer info

Wonen

Wonen
Veel mensen gaan naar Spanje.
Wonen in Spanje is genieten.
Wij vertellen je graag waarom.
En waar je het beste kan wonen.
Meer info

Neem contact op en maak je dromen waar!

Tips van onze makelaars in Spanje

Nederlandse vs. Spaanse makelaars: wat zijn de verschillen?

Overweeg je een (tweede) woning in Spanje te kopen of te huren? Dan is het verstandig een betrouwbare makelaar in … Lees meer..

Op zoek naar een woning in Spanje? Zo vind je de juiste makelaar

Als je op zoek bent naar een woning in Spanje, is het je vast al opgevallen dat veel woningen door … Lees meer..

8 voordelen van wonen in Spanje

Wonen in Spanje is voor velen een sprookje.  Mensen willen vaak wel, maar twijfelen omdat ze taal niet goed spreken … Lees meer..