Je eigen finca in Spanje: ongerept en vol mogelijkheden

Je eigen finca in Spanje, wie droomt er nou niet van? Een prachtige villa of landhuis op een stuk grond waar je ‘u’ tegen zegt. Daar waar de vakantiegangers van Spanje hun hart hebben verpand aan het warme zonnetje en de prachtige stranden, gaan sommige mensen een paar stapjes verder. Middenin het groene landschap, tussen de heuvels en de ongerepte natuur die het land rijk is, dromen ze van hun eigen finca. Maar wat is een finca nou eigenlijk? In de loop der jaren is er onenigheid ontstaan over de betekenis van dit woord. Veel mensen denken hierbij aan een nostalgisch boerderijtje of een gigantisch landhuis. Maar niets is minder waar. Een finca betekent in Spanje niets meer dan een perceel of de grond waar eventueel een droomhuis op staat. Helaas mag deze niet altijd bewoond worden. Weet naar welke finca jij op zoek moet gaan, na deze spoedcursus over de verschillende finca’s in Spanje.

Finca Rustica in Spanje  

Kom je een mooie aanbieding tegen voor een Finca Rustica in Spanje en zie je jezelf er al rondparaderen in je mooie landhuis? Helaas! Een Finca Rustica betekent in Spanje niets meer dan land wat niet bestemd is voor woningbouw. Denk hierbij aan landbouwgrond, bossen, (beschermde) natuurgebieden of waterwingebieden. Een huis bouwen op deze Finca Rustica is echter niet onmogelijk, mits je hier een vergunning voor kunt krijgen. Hier zullen echter wel wat haken en ogen aan verbonden zitten en er dient rekening gehouden te worden met een langdurig proces. Twintig jaar tussen aanvraag en omzetting is eerder normaal dan een uitzondering gebleken. De gemeente die bij dit gebied in Spanje hoort heeft in een bestemmingsplan vastgelegd hoe groot het perceel minimaal moet zijn als er gebouwd mag worden op dit stuk land. Ook voor de bouw gelden vaak regeltjes en de wegen naar de desbetreffende finca mogen niet verhard worden. Het beginnen van een bed and breakfast of een andere horecagelegenheid is dan ook ten zeerste af te raden op een Finca Rustica.

Grond bestemd voor landbouw

Finca Urbana in Spanje

Wordt het bestemmingsplan gesierd door de mooie woorden ‘Finca Urbana’, dan mag je in Spanje een klein feestje vieren. Je hebt hier namelijk een perceel met bouwvergunning tot je beschikking! In het wilde weg gaan bouwen is er helaas niet bij, maar dat er één of misschien wel meerdere woningen gebouwd mogen worden dat is zeker. Voor de verdere voorwaarden moet er gekeken worden naar de bouwbepalingen in het bestemmingsplan. Van plan om een nieuw huis te gaan bouwen op deze finca in Spanje? Wanneer je rekening houdt met de bouwbepalingen zal deze vergunning eenvoudig te verkrijgen zijn.  

bouwgrond

Finca Urbanizable in Spanje

Ben je in het bezit van een Finca Urbanizable? Dat betekent in Spanje helaas dat je geen bouwgrond tot je beschikking hebt. Maar wat als dit perceel alles heeft wat jullie zoeken. Een prachtige omgeving, een fijne sfeer, het enige wat er nog ontbreekt is een mooi huis gelegen in het prachtige Spanje. Is het dan echt niet mogelijk om jullie droomhuis toch op deze finca neer te zetten? Misschien wel! Een Finca Urbanizable houdt in dat deze bestemming onder bepaalde voorwaarden gewijzigd kan worden in een Finca Urbana. Bouwgrond dus! Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Er dient eerst een Plan Parcial (bestemmingsplan) ingediend te worden bij de gemeente. Hierin worden de perceelsgrenzen opgenomen en besteed je aandacht aan het uiteindelijke doel.