Makelaar in spanje

Overweeg je een (tweede) woning in Spanje te kopen of te huren? Dan is het verstandig een betrouwbare makelaar in te schakelen. De makelaardij werkt in Spanje wel net even iets anders dan in Nederland. Het is belangrijk om van te voren van de verschillen op de hoogte te zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit artikel zet de belangrijkste verschillen tussen Nederlandse en Spaanse makelaars op een rijtje.

Aanbod en zoekmachines

Spanje heeft geen equivalent van het Nederlandse Funda. Er is dus geen website die al het woningaanbod in Spanje verzamelt. Je zult dus verschillende zoekmachines moeten gebruiken en meerdere makelaars moeten raadplegen om een idee van het aanbod te krijgen. De meeste websites geven wel de plaats van een woning aan, maar vaak niet de straatnaam of het huisnummer. Spaanse makelaars besteden bovendien vaak weinig aandacht aan de foto’s of beschrijvingen van de woningen die ze aanbieden. Laat je niet direct afschrikken door foto’s van slechte kwaliteit of weinigzeggende omschrijvingen. Soms gaat het toch om prachtige woningen!

Makelaardij is niet exclusief

De makelaardij in Spanje is niet exclusief. Dit betekent dat meerdere makelaars hetzelfde huis kunnen aanbieden. Dit heeft een aantal zaken tot gevolg:

Makelaarskosten

Omdat een makelaar geen garantie heeft dat hij of zij de aangeboden woning daadwerkelijk zelf verkoopt, zijn de makelaarskosten in Spanje fors hoger dan in Nederland. Waar de makelaarskosten in Nederland tussen de 1.5% en 2.5% van de verkoopprijs bedragen, zijn ze in Spanje meestal tussen de 3% en 5% van de verkoopprijs (plus BTW). In tegenstelling tot wat in Nederland normaal is, worden deze kosten door de verkoper betaald. Het komt uiteraard wel voor dat de verkoper deze kosten in de verkoopprijs van het huis aan de koper doorberekent. Wees niet bang hier bij een makelaar naar te informeren. Bij het huren van een huis is het, in tegenstelling tot in Nederland, normaal dat de huurder de makelaar een maand huur als commissie betaalt.

Commissie delen

Als een makelaar geen woning aanbiedt die aan al jouw wensen voldoet, kan hij of zij met andere makelaars samenwerken. Biedt een andere makelaar wel jouw droomhuis aan? Dan delen de twee makelaars de commissie. Je hoeft je hier verder geen zorgen over te maken, de makelaarskosten blijven bij deze constructie gewoon hetzelfde.

Wees voorzichtig met aanbetalen

Het komt voor dat een makelaar nog niet op de hoogte is van de huidige stand van zaken rondom een woning. Zo ben jij misschien geïnteresseerd in een huis dat al door een andere makelaar verkocht is. Voor je een aanbetaling gaat doen is het daarom verstandig de makelaar om de schriftelijke opdracht van de verkoper te vragen. Met dit document geeft de verkoper de makelaar toestemming hem (of haar) tijdens het verkoopproces te representeren. Een aanbetaling doe je vervolgens altijd op een geblokkeerde derdenrekening en met een garantiebewijs dat je het geld terugkrijgt als het huis al verkocht blijkt te zijn.

Beperkte dienstverlening

De meeste Spaanse makelaars hebben een beperkte dienstverlening ten opzichte van Nederlandse makelaars. Ze bemiddelen enkel in onroerend goed en geven geen juridisch advies, hypotheekadvies of advies over verzekeringen. Uiteraard zijn er wel makelaars die met specialisten samenwerken, zodat je via je makelaar gemakkelijk een specialist kunt inhuren. 

Advocaat

Het is met name belangrijk te weten dat het in Spanje bij het aankoopproces van een huis heel normaal is een advocaat in te schakelen. De verkoper is namelijk niet verplicht de gebreken van een huis te vermelden. Ook de rol van de notaris is wat dit betreft veel beperkter dan in Nederland. Een advocaat controleert onder andere of de verkoper juridisch gezien de eigenaar van de woning is, of er nog schulden openstaan, en of de woning met de juiste vergunningen is gebouwd.

Makelaar Spanje

Op zoek naar een betrouwbare makelaar in Spanje? Of wil je meer informatie over makelaars in Spanje? Neem dan vooral contact op met Makelaar Spanje. Wij beantwoorden graag je vragen en zorgen ervoor dat jij zorgeloos aan je Spaanse avontuur kunt beginnen.

Comments are disabled.