Makelaar in Spanje

Als je op zoek bent naar een woning in Spanje, is het je vast al opgevallen dat veel woningen door verschillende makelaars worden aangeboden. In tegenstelling tot wat in Nederland de normale gang van zaken is, kent de makelaardij in Spanje geen exclusiviteit. Als jij je potentiële droomwoning gevonden hebt, hoe bepaal je dan welke makelaar je inschakelt?

Diploma’s en verenigingen

In Spanje kan iedereen makelaar worden. Een diploma is hiervoor niet verplicht. Alhoewel een diploma niet direct iets zegt over de kwaliteit of ervaring van een makelaar, vergroot een lidmaatschap bij een officiële school van makelaars (Colegio Oficial de Agentes de la Propriedad Inmobiliaria) wel de betrouwbaarheid. Makelaars kunnen ook bij een vereniging aangesloten zijn, zoals de MLS, ACI of AIM. Informatie hierover hoor je op de website van de makelaar te kunnen vinden.

Eerste indruk

Ga niet met de eerste de beste makelaar in zee, maar kijk goed naar de indruk die de makelaar online maakt. Heeft de makelaar een mooie website met veel informatie? Onderhoudt de makelaar social mediakanalen? Hoe ziet de rest van het aanbod van de makelaar eruit? Als je een luxe villa op het oog hebt, is het bijvoorbeeld verstandiger een makelaar in te schakelen die zich in luxe woningen specialiseert.

Diensten

Afhankelijk van je wensen is het belangrijk te informeren naar de service en overige diensten die een makelaar aanbiedt. Veel Spaanse makelaars houden vooral rekening met de wensen van Spanjaarden. Check daarom of de makelaar ook ervaring heeft met expats en immigranten. Omdat het huren of kopen van een woning in Spanje anders werkt dan in Nederland, is het sowieso verstandig een Nederlandstalige makelaar in te schakelen. Deze persoon kan alle Spaanstalige documenten voor je vertalen en toelichten, waardoor je miscommunicaties voorkomt.

Als je van plan bent te kopen, informeer dan of de makelaar jou ook kan helpen met het afsluiten van een hypotheek of met advies rondom verbouwingen en renovaties. Sommige makelaars werken samen met juridische bedrijven of bouwbedrijven en kunnen je helpen met het opvragen van het bestemmingsplan of het uittreksel van het kadaster. Als je net in Spanje gearriveerd bent, bieden een aantal makelaars zelfs de service van het aanvragen van een NIE-nummer aan. Ga ook na of je de eventuele verhuur van jouw toekomstige investering door dezelfde makelaar kunt laten regelen. Je maakt het jezelf een stuk eenvoudiger als je zoveel mogelijk diensten door dezelfde makelaar laat uitvoeren. 

Service

Heb je eenmaal contact met een makelaar opgenomen? Let dan op de service die geboden wordt. Een goede makelaar neemt altijd de telefoon op (of belt je snel terug), beantwoordt e-mails, verschaft uitgebreide informatie en kan op korte termijn woningen met je bezichtigen. Je mag ook transparantie verwachten omtrent de makelaarskosten. Bij het huren van een huis betaalt de huurder de makelaarskosten. Deze kosten staan doorgaans gelijk aan een maand huur. Bij het kopen van een huis worden de makelaarskosten door de verkoper betaald, maar die rekent dit ongetwijfeld door in de verkoopprijs. Een betrouwbare makelaar verschaft hier duidelijkheid over.

Makelaar Spanje

Gelukkig zijn er in Spanje veel Nederlandse makelaars actief, die jou graag aan jouw droomhuis helpen. Makelaar Spanje heeft een groot aanbod en werkt met andere makelaars samen, zodat het vergelijken van aanbod, diensten en service wel heel gemakkelijk wordt. Neem gerust contact op en vind het huis dat bij jou past!

Comments are disabled.