Spaanse werkdag in Spanje - Makelaar Spanje

Als typische Spaanse vakantieganger denk je er vaak niet aan, maar in Spanje wordt er ook gewoon elke dag gewerkt. Het verschil is alleen dat het er niet hetzelfde aan toe gaat als in Nederland. Een Spaanse werkdag is vaak heel lang, waarbij je pas laat klaar bent met werken. Een van de redenen hiervan is de Siësta, waar je vast wel eens van gehoord hebt. Dit woord betekent letterlijk middagdutje wat tot op de dag van vandaag nog vaak wordt gedaan. Omdat jij straks misschien in Spanje wilt gaan wonen, hebben wij een typische werkdag van een Spanjaard voor je beschreven.

Het begin van de Spaanse werkdag

In Spanje is er voor 9 uur geen winkel open. De mensen komen rustig op gang in de ochtend. Mede hierom ontbijten zij nooit voordat ze naar school of het werk gaan. De kinderen worden naar school gebracht en dan begint de werkdag. 

Na 2 uren hebben de meeste mensen al pauze, rond 11 uur. Rond deze tijd beginnen ze met ontbijten in grote groepen en doen ze dit uitgebreid met verse broodjes en koffie. Dit wordt in zulke grote groepen gedaan dat rond 11 uur in de supermarkten hooguit 5 mensen aan het werk zijn. Na dit ontbijt zijn alle werknemers lekker wakker en kunnen ze er tegenaan! Het grappige aan de ochtend is, dat in Spanje de ochtend tot 2 uur duurt. Tot 2 uur zegt men Buenos Dias of afgekort Bon Dia. Dit komt omdat men na 2 uur begint aan de Siësta.

De middag

In De middag begint het pas echt af te wijken van wat we in Nederland gewend zijn. Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider. Rond deze tijd komen de Spaanse Specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar. De mensen nuttigen vaak alcohol in deze uren, en doen soms na het eten een klein dutje. Normaal gesproken duurt deze Siësta een uur, maar dat verschilt per regio en bedrijf. Sommige mensen houden zelfs siësta tot 5 (!) uur. Dit is meestal voor de mensen die kinderen hebben en geen oppas, want de scholen in Spanje gaan rond 2 uur dicht. Na dit lekkere feestmaal gaan de Spanjaarden met gevulde buiken de laatste uren van de werkdag tegemoet. In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenas Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.

De avond

Na 8 uur is het eindelijk zover, Buenas Noches! De avond begint op dat moment en meestal zitten de Spanjaarden nog vol van hun uitgebreide lunch. De Spanjaarden  gaan daarom massaal met zijn allen naar het terras en nuttigen daar vaak wat drankjes en wat tapa’s. Dit zijn de laatste 2 uurtes die de Spanjaarde hebben om nog lekker te kunnen genieten van het Spaanse weer, om vervolgens met zijn allen voor de tv te zitten. Omdat de dagen in Spanje langer duren, is het Spaanse nieuws ook pas om 9 uur op tv. Alles schuift een paar uren op, waardoor de Spaanse GTST vaak pas rond 11 uur op tv is. Hierom slapen de meeste Spanjaarden ook pas na middernacht. 

Problemen met de werktijden

Veel mensen in Spanje vinden deze werktijden niet meer kunnen. Een gemiddelde Spaanse werkdag duurt zo best lang. Door de huidige Spaanse werkdag voelen ze dat ze weinig tijd met hun familie doorbrengen, werken vaak minder intensief en komen minder mee met de West-Europese landen dan dat ze graag zouden willen zien. 53% van de Spanjaarden wil daarom vroeger opstaan en af van de lange Siësta’s. Het probleem is alleen dat zo’n verandering niet van de ene op de andere dag kan plaatsvinden. Heel Spanje is gewend aan deze tijden, en het zal dan ook nog wel even duren voordat dit veranderd. Ook zijn ruim 47% van de Spanjaarden het ook niet eens met deze ideeën. 

In onze ogen is een werkdag in Spanje veel rustgevender en relaxter dan in ons eigen kikkerlandje, maar de vraag is hoelang dit nog gaat duren. Meer weten over het wonen in Spanje en de services die we je hierbij kunnen bieden? Kijken dan ook eens op de website van onze collega’s van Spaanse Droomhuizen met veel informatie over huizen, de regio’s en allerhande info en veelgestelde vragen.

Comments are disabled.