Heb je een vraag over het zoeken, kijken, kopen of wonen in Spanje? Lees de onderstaande vragen door.
Als je het antwoord niet kunt vinden, stuur ons je vraag, we zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Hoe start ik met een huis zoeken in Spanje?

Je hebt besloten op zoek te gaan naar vastgoed of jouw droomhuis in Spanje. Wat is de eerste stap? Met een vastgoedmarkt zo divers als in Spanje en dan ook nog eens informatie in een andere taal, kan het behoorlijk ontmoedigend zijn voor buitenlandse kopers zelf op zoek te gaan in het Spaanse woningaanbod.

Ten eerste moet je jezelf een aantal essentiële eerste vragen stellen: naar wat voor soort woning ben je op zoek? Welke regio spreekt je het meeste aan? Welke vereisten stel je aan je woongenot? Hoe meer je kunt specificeren wat je wilt, hoe gemakkelijker het zal zijn je droomwoning onder de Spaanse zon te vinden.

Wanneer je de wensen helder hebt en de regio’s goed hebt verkend kun je natuurlijk zelf op zoek gaan of je kunt een aankoopmakelaar voor je laten zoeken. Een aankoopmakelaar kent de regio en de mogelijkheden en dat maakt het maken van een passende selectie, gezien het grote aanbod van woningen, gemakkelijker.

Een goede website met een ruim aanbod waar je kunt zoeken is bijvoorbeeld op www.spaansedroomhuizen.com. Naast een goede verzamelwebsite met het aanbod van vele tientallen aangesloten lokale makelaars, fungeren zij ook als aankoopmakelaar. Hierdoor kunnen zij makelaar overstijgend voor je op zoek, in vrijwel alle regio´s in Spanje. Deze service is zonder extra kosten. Maak gebruik van de gratis en vrijblijvende zoekservice in en dan kunnen zij aan de hand van je specifieke wensen een eerste selectie voor je maken. Zij zullen je stap voor stap verder begeleiden.

Welke regio is het populairst?

De populairste regio´s in Spanje zijn eigenlijk vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol en uiteraard ook Ibiza. Dit mede ingegeven door de goede bereikbaarheid, het goede klimaat en natuurlijk de cultuur. Verder heb je ook opkomende regio´s zoals de Costa Calida. Van de steden zijn naast Barcelona vooral Valencia en ook Malaga aan een inhaalslag bezig.

Een voorkeur voor een regio is natuurlijk heel persoonlijk. Dat er veel mensen op vakantie gaan of een woning aankopen aan de Costa del Sol, aan de Costa Blanca, de Costa Brava (goed bereikbaar met de auto) of nu ook in de regio van Valencia, wil natuurlijk niet zeggen dat ook jij je daar thuis zult gaan voelen. Het zelf ervaren en voelen van de regio en omgeving is het allerbelangrijkste. Meer lezen over de vele regio’s en mogelijkheden? Bekijk op de website de informatie over de Costa´s en de steden.

Hier wat favoriete Costa´s & steden op een rij:

Waar zijn de populairste vakantieoorden in Spanje

Veel Nederlanders en Belgen vertrekken voor een zomervakantie elk jaar richting Spanje. Vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn erg populair. Want natuurlijk geldt; hoe zuidelijker, hoe warmer. Maar ook de Costa Brava, de Canarische eilanden en de Balearen zijn nog altijd zeer geliefd. Voor iedereen is de voorkeur voor een vakantiebestemming natuurlijk anders. De één ligt het liefst elke dag in Marbella aan het strand en de ander gaat liever op wandeltocht in de Costa Blanca Noord of in de regio van Valencia.

Spanje heeft veel te bieden: zon, zee, strand. Maar zeker ook prachtige natuur voor wandel- en fietstochten. En verder ook bergen, zelf waar je ook heerlijk kunt skiën.

Kijk goed wat je zoekt, wil je rust of vertier? Wil je aan de kust of juist wat meer in de binnenlanden. Kleine dorpjes of meer het bruisende stadsleven? Blijf goed bij jezelf. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de voorkeur voor een regio om een woning aan te kopen.

Belangrijk is natuurlijk altijd de vraag of de woning een vakantiewoning zal gaan zijn of dat je er permanent wilt gaan wonen. Soms is het dan zo dat een regio, waar je misschien niet gelijk aan dacht, ineens een hele goede optie blijkt te zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag verder!

Kan ik onderhandelen over de prijs van een woning?

Ja, al is dit afhankelijk van het soort woning. Bij nieuwbouwwoningen is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Hiervoor worden vaak vaste prijzen gehanteerd, wat het onderhandelen onmogelijk maakt. Voor alle andere woningen geldt over het algemeen: wanneer je van plan ben een woning te gaan kopen zullen we altijd eerst onderzoeken wat de onderhandelmogelijkheden in dit specifieke geval zijn. Op voorhand valt dit niet te zeggen. Dat varieert van 0% tot soms wel 10% (of meer). In sommige gevallen is de eigenaar al gezakt tot de bodem-verkoopprijs. In andere gevallen is er wat meer rek mogelijk, zeker als je kunt bieden zonder voorbehouden van bijvoorbeeld financering. Als er een zogenaamd “hard bod” op tafel ligt, is er soms nog wat meer mogelijk. Een goede aankoopmakelaar zal altijd proberen de beste prijs en voorwaarden voor je te bedingen

Wat zijn verder nog tips voor het zoeken van een huis in Spanje?

Soms is het lastig te bepalen waar je op moet letten wanneer je aan het begin staat van de zoektocht naar een droomhuis in Spanje. We geven je graag een aantal tips!

Zoals gezegd bedenk heel goed met welke reden je een huis in Spanje wilt kopen. Wat is je doel? Wil je gaan voor nieuwbouw of een al bestaande woning. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen. Daarna schrijf zo uitgebreid mogelijk je wensenlijst op, en kijk goed wat “eisen” zijn en wat “wensen”. Ben je op zoek naar een eerstelijns appartement of een villa met zeezicht, dan zal je logischerwijs daar ook altijd méér voor betalen. We raden het je zeker aan een paar rondritten in het binnenland te maken om ook te voelen en ervaren hoe het is om iets van de zee af te zitten en daarmee wel soms meer huis voor je geld te kopen. Uiteindelijk zal er soms toch een compromis gemaakt moeten worden binnen wensen en budget.

Ook budget is dus een belangrijke tip: bereken goed wat het ideale huis je mag kosten. Houd er rekening mee dat de kosten koper ergens tussen de ca. 12 – 15% zullen bedragen. Maak een realistische benadering van alle kosten. Hou ook rekening met alle extra kosten zoals de jaarlijkse terugkerende kosten voor onderhoud, VvE (indien van toepassing) en de gemeentelijke belastingen.

Mocht je een financiering nodig hebben, check dan alvast hoe je dit wilt doen (bijvoorbeeld een persoonlijke lening, een (tweede) hypotheek op het huis in Nederland of een hypotheek in Spanje. Als het laatste het geval is, weet dat je in Spanje nooit 100% kunt financieren en je altijd ongeveer de helft eigen geld moet kunnen inbrengen.

Verder denken mensen soms met een bankbeslag een koopje te scoren. In tegenstelling tot wat je vaak leest raden we het je af om een woning in Spanje aan te kopen via een bank. Het klopt dat de Spaanse banken door de vele faillissementen over een grote voorraad woningen beschikken, maar vaak zijn dit uitgeleefde panden die gebouwd werden met niet al te beste materialen en die soms al jaren leeg staan. Ook vaak op plekken waar de meeste internationale kopers niet zouden willen zitten.

Is het tweede huis in Spanje voornamelijk bedoelt als investering? Indien je graag rendement wilt maken door je appartement of de villa te verhuren als vakantiewoning, kan het interessant zijn om ons te vragen te zoeken naar projecten die verhuurservice aanbieden. Zo wordt alles voor je geregeld en hoef je je nergens zorgen om te maken.

Verder de belangrijkste tip: koop nooit aan zonder een goede advocaat! Hiermee kun je echt zorgeloos aankopen. Het zou vervelend zijn als je achteraf voor verrassingen komt te staan en je droomhuis in Spanje een nachtmerrie wordt.

Als laatste tip: vergeet niet te genieten ook van dit proces 🙂 Het lijkt misschien allemaal moeilijk en ingewikkeld, maar als je je laat begeleiden door een goede aankoopmakelaar én advocaat, dan begint het genieten al direct.

Kijken

Hoe bereid ik mij voor op de bezichtiging?

Ga niet direct huizen in Spanje bekijken. Bereid je goed voor en ga zorgvuldig te werk en bereid je thuis eerst grondig voor. Met een goede voorbereiding hoef je geen onnodige bezichtiging in Spanje te plannen. Wel is het natuurlijk heel raadzaam om eerst eens op vakantie te gaan in de regio waar je iets wilt kopen. Of als je nog breed zoekt in Spanje, eerst eens goed op ontdekkingstocht te gaan zonder huizen te bekijken. Als je weet waar je wilt kopen, kun je een volgende keer gerichte passende woningen gaan bekijken.

Hoe gaan de bezichtigingen in zijn werk?

Je komt naar Spanje en de afspraken zijn gemaakt. Hoe lang duurt het programma? We gaan, natuurlijk geheel afhankelijk van het aanbod passend binnen de wensen, uit van een volle dag van bezichtigingen met soms nog een extra tweede dag indien nodig. We adviseren echt nooit meer dan 6 à 7 huizen op één dag te gaan zien. Meer kun je echt niet goed in je opnemen en vergelijken. Dus vaak start je om 10.00 uur en gaat door tot de Spaanse lunchtijd, zo tot 14.00 uur. Dan heb je daarna een break en kunt vervolgens de regio nog eens rustig verder ontdekken. Soms loopt het programma uit, dus het is aan te raden om een flesje water en iets te eten mee te nemen.

Mocht je eventuele droomhuis ertussen zitten dan kunnen we daarna uiteraard een herbezichtiging inplannen. Het is vaak goed om je favoriet(en) nog eens te bekijken, want een tweede keer kijk je toch weer anders en kun je huizen beter vergelijken.

Hoe plan ik een bezichtigingsreis?

Je weet wat je zoekt, je hebt een paar mooie woningen geselecteerd en je hebt tijd vrijgemaakt in je agenda. Op naar Spanje. Maar wat nu? Wat moet je doen om een bezichtigingsreis in te plannen? Hoe zorg ik dat ik het beste aanbod zie? Wanneer je naar Spanje komt op zoek naar je droomhuis onder de Spaanse zon is het van belang dat je daarvoor de regio al goed hebt verkend. Niets is belangrijker dan de juiste locatie. Ben je er klaar voor om een huis te gaan kopen, dan is het tijd om een reis te gaan plannen.

Bij het inplannen van een bezichtigingsreis kun je er voor kiezen om afspraken met veel verschillende makelaars te maken of je kunt contact zoeken met een aankoopmakelaar. De keuze is natuurlijk volledig aan jou. Wel kunnen we je vertellen dat het in de praktijk vaak lastig is om veel afspraken in te plannen. Soms kom je in tijdnood doordat bezichtigingen uitlopen of is er de kans dat verschillende makelaars dezelfde woningen inplannen of je allemaal woningen laten zien die je niet hebt gevraagd. Het vastgoedsysteem in Spanje werkt namelijk anders dan in Nederland en eigenaren mogen hun woning bij veel makelaars in de verkoop zetten. De makelaars zijn natuurlijk onderling niet op de hoogte van de afspraken die je met andere partijen hebt gemaakt.

Een aankoopmakelaar houdt overkoepelend de eindregie en plant de afspraken zo efficiënt mogelijk in en probeert alle huizen zo goed mogelijk in de beschikbare dagen in te plannen. Doordat alle makelaars samenwerken, heeft de aankoopmakelaar ook toegang tot het volledige woningaanbod in de regio waar je zoekt en kan deze ook laten zien. Zonder extra kosten! Zo houd je alle afspraken in één hand en kun je ook gebruik maken van het voortschrijdend inzicht wat je zult krijgen na elke bezichtiging. Een goede aankoopmakelaar kan hierop anticiperen door nog beter passende huizen in te plannen voor bezichtiging. Op een bezichtigingsdag krijg je zo toch het aanbod van verschillende verkopend makelaars te zien en kun je het hele aanbod in de regio goed zien.

Als je een aankoopmakelaar hebt, hoef je niet per huis allemaal met verschillende makelaars af te spreken. Dat voorkomt een hoop wachten, ergernis en tijdverlies. Je wordt niet onnodig naar huizen gereden, waar je niet om hebt gevraagd en afspraken die op het laatst worden afgezegd. Stem de data af met de aankoopmakelaar, om zeker te weten dat deze kan en er geen (lokale) feestdagen zijn.

Bij het plannen van een bezichtigingsreis is het van belang zoveel mogelijk te proberen om doordeweeks te komen. In Spanje is het vaak lastig om bezichtigingen in te plannen in het weekend. Veel Spaanse makelaarskantoren zijn ook in het weekend gesloten en eigenaren zijn niet altijd thuis om de deur te openen.

Verder zijn zoals gezegd feestdagen in Spanje heilig en ook in augustus (de warmste periode van het jaar) is iedereen vaak iets moeilijker bereikbaar. Ook worden veel woningen zomers in het hoogseizoen verhuurd en zijn deze daardoor niet te bezichtigen. Plan dus in ieder geval zoveel mogelijk om de weekenden en feestdagen en hartje zomer heen.

Moet ik nog ergens rekening mee houden?

Het is in ieder geval belangrijk om in gedachten te houden dat het natuurlijk altijd zo kan zijn dat op de bezichtigingsdag blijkt dat een woning die je graag wilde zien ineens verkocht of gereserveerd blijkt te zijn. We weten dit soms pas vlak van tevoren. Dat heeft ook weer met het systeem te maken dat woningen niet exclusief bij één makelaar in de verkoop zijn. Dus zodra iemand een reservering doet, dan is de woning per direct van de markt. Dus zeker op plekken waar de markt snel is, kan dit dus regelmatig voorkomen.

Soms worden woningen ook plotseling verhuurd waardoor we ze niet kunnen bezichtigen. Niet getreurd, we proberen altijd mooie alternatieven in te plannen. Dus flexibiliteit is belangrijk.

We raden het je verder ook altijd aan om zelf een auto te huren voor de periode dat je in Spanje bent. Natuurlijk is dat minder nodig mocht je specifiek in een grote stad als Valencia of Málaga zoeken omdat de woningen dan dichter bij elkaar en soms op loopafstand liggen, maar mocht je in de regio zoeken dan is het fijn om zelf mobiel te zijn. Soms spreken we namelijk niet op kantoor af maar bij of dicht bij de eerste woning. Het is verder natuurlijk ook fijn dat je zelf, na de bezichtigingen, de omgeving nog beter kunt gaan verkennen.

Ik denk dat ik het droomhuis gevonden heb. Wat nu?

Allereerst; wat fijn dat je droomhuis erbij lijkt te zitten! Wanneer je denkt dat je je droomhuis hebt gevonden, kunnen we uiteraard een herbezichtiging inplannen zodat je de woning nog eens rustig kunt bekijken. Het is natuurlijk van belang geen overhaaste beslissing te nemen. Weet je het zeker? Dan is het belangrijk om via de (aankoop)makelaar een bod te gaan overbrengen.

We winnen zoveel mogelijk informatie in om een passend bod te doen. Denk na hoe snel je kunt en wilt dat de overdracht zal plaatsvinden. Normaal gesproken zal in Spanje de overdracht binnen twee tot hooguit drie maanden plaatsvinden. Dus mocht je dat niet willen, dan zullen we ook de overdrachtsdatum in de onderhandeling mee moeten nemen. Het kan overigens ook sneller hoor, als alles goed in stelling is gebracht kan het ook binnen een week.

Wordt het bod geaccepteerd dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een reserveringscontract wordt gemaakt en dat er een reserveringsbedrag wordt overgemaakt zodat de woning van de markt wordt gehaald.

Kopen

Hoe verloopt in het kort het aankoopproces van een huis in Spanje?

Stap 1 : Doe je onderzoek

Je moet je tijd nemen, de regio bekijken, overwegen wat je behoeften zullen zijn, niet alleen nu maar over vijf of tien jaar. Oriënteer je online maar ook in Spanje zelf. En vraag alvast je NIE-nummer aan via het Spaanse consulaat in Nederland of België. Dit fiscaal nummer heb je later in het proces nodig, maar de wachttijd kan oplopen tot meer dan 3 maanden!

Stap 2: Zoek een goede aankoopmakelaar

Als je weet wat je wensen zijn, schakel een goede aankoopmakelaar in die jou helpt je droomhuis te vinden en je te begeleiden in het hele aankoopproces. Samen zullen. Deze aankoopmakelaar zal jullie vervolgens door de volgende stappen heen loodsen en op de juiste momenten hulp bieden.

Stap 3: Plan samen met je aankoopmakelaar je bezichtigingsreis

Als je wensen duidelijk zijn en je al een eerste lijst hebt met woningen die je interessant lijken is het tijd om naar Spanje te komen. Ter plekke kun je dan de huizen bezichtigen en hopelijk zit jouw droomhuis ertussen.

Stap 4: De woning reserveren

Zodra je je droomhuis hebt gevonden, zal er na de onderhandeling een reserveringsovereenkomst en -aanbetaling worden gedaan om de woning zo snel mogelijk uit de markt te halen.

Stap 5: Neem een goede advocaat in de arm.

Een belangrijke rol in het aankoopproces van een woning in Spanje is weggelegd voor de advocaat. Dus zorg dat je een goede advocaat inhuurt die jouw belangen op juridisch gebied goed kan behartigen. Dit is ook het moment als je een financiering nodig hebt, om dit aan te vragen en als je nog in Spanje bent, alvast een bankrekening te openen.

Stap 6: Voer alle juridische controles uit

Zorg ervoor dat de advocaat alle benodigde juridische checks doet. O.a. dat de eigendomscontrole is uitgevoerd zodat je 100% zeker bent wie de eigenaar is en dat de woning legaal is gebouwd.
Ook is dit het

Stap 7: Onderteken het voorlopig koopcontract

De volgende stap is het privécontract ondertekenen, het voorlopig koopcontract of in het Spaans het ´contrato de arras´. Het privécontract is niet aangemeld in een officieel register, maar wordt beschouwd als juridisch bindend. Bij de ondertekening zal ook 10% van de koopsom moeten worden voldaan, min de eerder betaalde reserveringsaanbetaling.

Stap 8: Overdracht bij de notaris

De eigendomsakte moet worden ondertekend op het kantoor van de notaris. In deze stap voer je ook de laatste betaling uit en ontvangt je de sleutels. Gefeliciteerd, je bent de nieuwe eigenaar!

Stap 9: Formaliteiten na de koop

Je moet alle kosten koper betalen. De notariskosten, het kadaster en de belastingen. Bewaar alle documenten, facturen en kwitanties. Nadat de eigendomsakte ondertekend is, wordt het onroerend goed geregistreerd bij het kadaster. Ook zal de overdrachtsbelasting of de IVA (BTW) bij nieuwbouw moeten worden voldaan. Dit zijn zaken waar normaal gesproken je advocaat je bij kunt helpen.

Stap 10: Gefeliciteerd. Je hebt de laatste stap bereikt in onze stappen om een ​​huis in Spanje te kopen. Geniet van je nieuwe thuis en het heerlijke leven in Spanje!

Hoe vind ik een goede (aankoop)makelaar in Spanje?

Het allerbelangrijkste bij het selecteren van een goede (aankoop-)makelaar is uiteraard het goede gevoel. Het zoeken en kopen van een huis is een intensief, maar ook leuk proces. Belangrijk hierbij is dat je wel een goede klik hebt met de persoon of organisatie die je hierbij begeleidt. Je moet in ieder geval vertrouwen hebben in deze persoon en het gevoel hebben dat de makelaar snapt wat je wilt en zoekt. Ook dat je niet de druk voelt om te kopen, maar vooral goed en kundig geïnformeerd wordt. Het vertrouwen is helaas soms lastig ook objectief te beoordelen. Dit is een aantal kenmerken om te kijken of de persoon die je in gedachte hebt inderdaad een goede reputatie heeft:

  • Heb je te maken met een echt bedrijf of iemand die dit al dan niet officieel het “erbij” doet? Een geregistreerd bedrijf in Spanje zal een CIF-nummer hebben en heeft meestal de aanduiding van SL oftewel in het Nederlands een BV. Hoeveel mensen zijn er actief? En hoelang zijn ze al actief? Zijn ze aangesloten bij een branche-organisatie?
  • Hoe ziet de website eruit? Hier kun je al veel informatie vinden over het bedrijf (zie je foto´s van personen?), de werkwijze, ziet het er ook professioneel en verzorgd uit?
  • Als je op de website en online zoekt, kom je dan ook referenties tegen? Vaak geeft dit ook een beeld van hoe kopers de begeleiding hebben ervaren.
  • Wat zijn de contactgegevens? Heeft het bedrijf daadwerkelijk een kantoor en fysiek bezoekadres of opereert het vanuit huis of “drie-hoog-achter”. Ook als je alleen een telefoonnummer ziet beginnend met een 6, betekent dat in Spanje dat het alleen een mobiel nummer is. Een telefoonnummer beginnend met een 9 geeft aan dat het een vast telefoonnummer (mogelijk op kantoor) is.
Wat zijn in Spanje de kosten koper?

Wanneer je in Spanje een huis koopt moet je rekenen op een kosten koper variërend van ca. 10 – 15% van de aankoopprijs. Deze percentages kunnen variëren naar gelang de regio. Sommige regio´s hanteren een ander % overdrachtsbelasting of in enkele regio´s in Spanje betaal je commissie aan de makelaar. Ook hangt dit percentage af of je al dan niet een hypotheek nodig hebt of nieuwbouw koopt. Over het algemeen is ca. 13% een redelijk percentage om mee te rekenen en 15% voldoende ruim,

In de kosten koper rekenen we meestal al standaard een aantal componenten.
Het grootste deel is de overdrachtsbelasting. Helaas hebben we hier geen invloed op, dit wordt geïnd door de staat/belastingen.Vrijwel overal in Spanje is de overdrachtsbelasting (of BTW bij nieuwbouw) 10% van de koopsom. In enkele regio´s kan dat iets lager zijn (o.a. de Canarische Eilanden).

Hier bovenop komen dan nog de advocaatkosten (meestal 1-2%, met vaak een minimum van 2000 euro exclusief de BTW). Ook al is dit een aardig bedrag, het behoedt je ook voor een miskoop of hoge kosten achteraf. Dus we adviseren je deze investering wel altijd te doen.

Dan heb je nog de notariskosten en registratiekosten (ongeveer 1%). Bij nieuwbouw heb je ook nog wat extra registratiekosten en zegelrecht, dus dan zit je al snel op 1,5% van de koopsom.

In principe betaalt vrijwel overal in Spanje de verkoper de makelaarscommissie, dus hiervoor betaal je dus als koper niet. Maak dus ook zeker gebruik van de extra service die een aankoopmakelaar je biedt. Dit kost je niets extra´s.

Een van de regio´s waar je wel makelaarskosten betaalt is de regio van Valencia. Het voordeel is dat hier de huizenprijzen ook weer lager liggen, dus dat wordt vanzelf al gecompenseerd.

We raden je aan de bijkomende kosten altijd ruim in te calculeren zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. En informeer altijd nog even van tevoren wat uiteindelijk de kosten koper zullen zijn.       .

Kan ik onderhandelen over de prijs van een woning?

Ja, al is dit afhankelijk van het soort woning. Bij nieuwbouwwoningen is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Hiervoor worden vaak vaste prijzen gehanteerd.

Voor alle andere woningen geldt over het algemeen: informeer dan altijd naar de onderhandelingsmogelijkheden bij je makelaar. Wij zullen altijd proberen de beste prijs en/of voorwaarden te bedingen. Hiervoor checken we altijd hoelang de woning te koop staat, wat de reden van verkoop is en wat de prijshistorie is tot nu toe. Soms zijn eigenaren al tot hun bodemprijs gezakt, maar vaak zit er nog wel iets ruimte in. Zeker als er een hard bod op tafel ligt zonder voorbehouden, dan is er meestal nog wel wat mogelijk.

Als ik een woning heb gekocht, moet ik dan naar de notaris?

Het antwoord is: ja! Net als bij het kopen van een woning in Nederland vindt de overdracht via de notaris plaats. Ben je zelf niet in de gelegenheid om de koopakte te ondertekenen? Geef je advocaat dan volmacht zodat deze dit voor jou kan doen.

Wonen

Wat als ik mijn huis wil renoveren?

Wanneer je een bestaande woning op een goede locatie hebt aangekocht kan het zo zijn dat je de woning graag nog naar eigen smaak wil aanpassen. Dit kan natuurlijk iets kleins zijn; van het schilderen van de muren tot het vervangen van een badkamer, maar je kunt er ook voor kiezen de hele woning te strippen en zelf naar smaak te verbouwen. Maar waar vind je een goede partij waarmee ook nog goed valt te communiceren? Makelaar Spanje kan je vaak in contact brengen met lokale partijen en waar mogelijk met in ieder geval een Engels sprekende contact persoon. Zo kun je zelf het renovatieproject blijven coördineren. We verbinden je met plezier aan een goede renovatiepartij passend bij jouw wensen.

In Spanje kun je voor relatief weinig geld veel laten doen. De uurlonen van de werknemers liggen in Spanje een stuk lager dan in Nederland of België. Ook materialen zijn hier een stuk goedkoper.

Hoe regel ik gas-, water- en lichtaansluiting?

Bij nieuwbouw:
Na de overdracht bij de notaris zorgt de verkooporganisatie of de promotor ervoor dat je de benodigde papieren invult en tekent. De promoter regelt het verdere traject. Je dient een Spaanse bankrekening te hebben (die natuurlijk sowieso al nodig was voor de aankoop van de woning) aangezien de kosten automatisch worden afgeschreven.

Bij bestaande bouw:
Na de overdracht zorg de verkopend makelaar of je advocaat ervoor dat je als nieuwe eigenaar bij de instanties aangemeld wordt. Check inderdaad even dat dit ook direct gebeurt. Ook bij bestaande bouw worden de kosten daarna automatisch van je Spaanse bankrekening afgeschreven.

Hoe regel ik een internetverbinding in Spanje?

Net zoals in Nederland en België kun je in Spanje zelf kiezen bij welke telefoon, internet, televisie provider je een contract wilt afsluiten. Er zit soms veel verschil in prijzen omdat net als bij ons de ADSL markt vrij is om zelf de prijzen te bepalen. Doe dus een vergelijkend onderzoek en kijk welk pakket het beste bij je past. Vraag wel altijd eerst bij de providers of ze wel in jouw woongebied leveren. Voorbeelden van internet providers in Spanje zijn:

Vodafone: www.vodafone.es
Orange: www.orange.es
Telefonica: www.telefonica.es
Jazztel: www.jazztel.es
Yacom: www.ya.com
Ono (kabel): www.ono.es

Waar kan ik in Spanje terecht voor het kopen van meubilair?

En dan komt natuurlijk ook het, misschien wel leukste gedeelte na aankoop van een woning in Spanje aan bod; het inrichten en stylen van de woning. Soms wordt een woning met (gedeeltelijke) inboedel verkocht en kun je de woning zonder ergens bij na te denken gelijk betrekken, maar soms wordt de woning leeg opgeleverd. Bij nieuwbouw is de woning, op soms keukenapparatuur na, ook vaak leeg bij oplevering. Bij nieuwbouw is het vaak wel mogelijk een mooi passend meubelpakket af te nemen. Maar waar kun je in Spanje het beste terecht voor goed meubilair? Je kunt er natuurlijk voor kiezen een interieurstylist of een binnenhuisarchitect in te schakelen en de woning volledig te laten stylen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Ook in Spanje zijn er grote winkelketens als IKEA te vinden. Bij vrijwel alle grote steden in de buurt vind je wel een IKEA. Neem anders ook eens een kijkje op de websites van de volgende meubelzaken:

Viva La Fusta (meubels van steigerhout)
Conforama
Jysk
Maison Du Monde

In elke regio zijn er natuurlijk ook kleinere lokale meubelzaken gevestigd waar je vaak leuke en ook bijzondere meubels kunt aantreffen. Neem gerust contact met ons op en we geven je graag een aantal tips. En wanneer je woning dan uiteindelijk ingericht en klaar is voor gebruik en je op je nieuwe bank kunt neerploffen kan het genieten helemaal beginnen!

Wat heb je nodig om te kunnen werken in Spanje?

In de EU hebben we een vrij verkeer van wonen en werken. Het is hierdoor verrassend eenvoudig om alle benodigde papieren voor het werken in Spanje als EU-burger te verkrijgen. Je moet alleen precies weten wat je nodig hebt.

Om te kunnen werken in Spanje moet je (net als bij de aankoop van een woning in Spanje) in het bezit zijn van een NIE nummer (het fiscale identiteitsnummer van buitenlanders in Spanje). Het NIE nummer is nodig bij het ondertekenen van het arbeidscontract. Ook moet je in het bezit zijn van een Spaans bankrekeningnummer zodat je salaris kan worden gestort. En tenslotte is het van belang een “seguridad social” nummer aan te vragen. Dit kun je doen bij het dichtstbijzijnde Seguridad Social kantoor in jouw gemeente. Vaak is het niet nodig van tevoren een afspraak te maken. In Spanje ben je, wanneer je in loondienst bent, namelijk verplicht om zorgpremie te betalen (dan wel via je werkgever) waardoor je dan ook gelijk toegang hebt tot het publieke zorgsysteem in Spanje. Met het seguridad social nummer kun je weer naar de dichtstbijzijnde Centro de Salud (huisartsenpost) om een SIP pas (zorgpas) aan te vragen. Vervolgens krijg je ook een huisarts toegewezen.

Hoe werkt het pensioen in Spanje?

De wettelijke pensioengerechtigde leeftijd in Spanje is 67 jaar. Je kunt in Spanje eventueel al pensioen aanvragen als je op 65 jarige leeftijd 38 jaar en 6 maanden gewerkt hebt. Je moet in Spanje verder minimaal 15 jaar gewerkt hebben om recht te hebben op Spaanse ouderdomspensioen. De hoogte van het staatspensioen is afhankelijk van de premie die je tijdens je werkzame jaren hebt afgedragen. Het staatspensioen kent uiteraard wel een maximum.

Je hebt recht op 50% staatspensioen als je 15 jaar gewerkt hebt en premies hebt afgedragen aan het Instituto Nacional de Seguridad Social. Wel is het zo dat van die 15 jaar, twee jaar moet liggen binnen de 15 jaar direct voorafgaand aan het moment dat je met pensioen gaat. Voor elk jaar dat je meer werkt dan 15 jaar, stijgt jouw opbouw procentueel met ongeveer 2% per jaar. Heb je 38 jaar en 6 maanden gewerkt, dan betekent dit dat je een volledig pensioen kunt verwachten.

Ben je op latere leeftijd geëmigreerd en heb je in de jaren voor je vertrek wel in Nederland of België gewerkt? Geen zorgen, als buitenlander kom je ook in aanmerking voor een Spaans ouderdomspensioen (naar evenredigheid) wanneer je voldoet aan het volgende:

– Je hebt minimaal één volledig jaar gewerkt in Spanje en je hebt premies aan het INSS afgedragen
EN
– Je hebt in totaal in Europa een staatspensioen/AOW opgebouwd van minimaal 15 jaar

Volgens de richtlijnen in Europa tellen de jaren, die je in andere EU-landen gewerkt hebt, mee voor je pensioenrechten in Spanje.

Kan ik zonder werk naar Spanje verhuizen?

Veel Nederlanders verhuizen naar Spanje voordat ze een baan hebben en solliciteren ter plaatse. Sommige mensen komen voor vakantie en worden verliefd op Spanje, waardoor ze nooit meer vertrekken. Veel mensen starten hun eigen bedrijf, veelal in het toerisme zoals bijvoorbeeld ook een casa rural oftewel een bed & breakfast. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de groep mensen die klaar zijn met werken en hier in Spanje juist willen gaan genieten van het goede leven en klimaat

Is het veilig om in Spanje te wonen?

Van de beroemde mediterrane stranden tot de bruisende straten van Madrid en Barcelona, ​​Spanje waar je goed kan leven. Spanje is zeer veilig: het staat op de 17e plaats van 162 in de ranglijst van veiligste landen.

Stel je vraag

    Please prove you are human by selecting the key.