_

Wat moet je weten over een hypotheek in Spanje?

Een hypotheek in Spanje afsluiten is niet veel moeilijker (of makkelijker) dan een hypotheek afsluiten in Nederland. Wel zijn er een aantal verschillen tussen Nederlandse en Spaanse hypotheken waarvan je op de hoogte moet zijn als je overweegt in Spanje een huis te kopen.

Inspiratie

villa spanje

Hoogte hypotheek

In Spanje kun je, in tegenstelling tot in Nederland, niet 100% van de aankoopprijs van een huis financieren. Ben je geen resident in Spanje? Dan kun je maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde van een huis lenen. Ben je wel fiscaal resident (dit ben je als je inkomstenbelasting in Spanje betaalt), dan kun je maximaal 80% van de aankoopprijs of taxatiewaarde lenen. Het laagste bedrag is hierbij leidend.

 

  • Stel, jij hebt je droomhuis gevonden. De aankoopprijs is €325.000, maar de taxatiewaarde is €300.000. Als fiscaal resident in Spanje kun je 80% van €300.000 = €240.000 lenen.

De restwaarde van de woning, €85.000 in het geval van bovenstaand voorbeeld, moet je zelf financieren. Alleen woningen die door de bank in beslag genomen zijn, worden tot 100% door diezelfde bank gefinancierd.

Hoeveel mag je lenen?

Hoeveel je kunt lenen is, naast de waarde van het huis, van enkele factoren afhankelijk. Denk hierbij aan je inkomen en leeftijd, maar ook aan de samenstelling van je gezin en de vraag of je al dan niet zelf permanent in het huis gaat wonen. In Spanje mag tot 35% van het netto maandinkomen worden gebruikt voor hypotheekkosten en eventuele andere leningen of alimentatieverplichtingen.

  •  Als je €1.500 netto per maand verdient en geen verdere betalingsverplichtingen hebt, mag je ongeveer €525 per maand aan hypotheeklasten betalen.

Soort hypotheek

De meest gangbare hypotheek in Spanje is de annuïteitenhypotheek. Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag, bestaande uit zowel aflossing als rente. Na verloop van tijd los je steeds meer van de hypotheek af, waardoor het aflossingsdeel van de maandelijkse hypotheeklasten steeds groter, en het rentedeel steeds kleiner wordt.

Looptijd

De maximale looptijd van een hypotheek in Spanje is meestal 30 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger het rentepercentage. Bij de meeste banken geldt dat een hypotheek op 75-jarige leeftijd afbetaald moet zijn. Als je 50 jaar oud bent op het moment van afsluiting, dan kan je dus alleen een hypotheek van maximaal 25 jaar afsluiten. Bij sommige banken kan de looptijd van een hypotheek verlengd worden als een kind mee tekent.

villa spanje

Rentepercentage

De meeste banken in Spanje bieden variabele rente aan, die wordt bepaald op basis van de Euro Interbank Offered Rate (Euribor). Dit is een rentetarief waartegen Europese banken elkaar onderling geld lenen. De Euribor en de rente die de bank aanbiedt, worden bij elkaar opgeteld en vormen samen de hypotheekrente. Omdat de Euribor momenteel zeer laag staat, is de hypotheekrente dat ook.

 

Het rentepercentage kan zelfs nog tussen de 0.25% en 1% verlaagd worden als je aan bepaalde financiële voorwaarden voldoet. Een automatische salaris- of pensioenstorting, een bepaald minimaal gemiddeld banksaldo, de automatische incasso van facturen van servicebedrijven, en het afsluiten van een levens- en inboedelverzekering kunnen allemaal in je voordeel werken.

Variabele vs. vaste rente

Hypotheken met een variabele rente komen in Spanje het meeste voor. Hierbij wordt het rentepercentage jaarlijks herzien. Dit zorgt voor een nieuw maandbedrag voor de komende twaalf maanden, mede gebaseerd op de resterende looptijd van de hypotheek. Hypotheken met een vaste rente komen in Spanje weinig voor. Wanneer de Euribor laag staat, zijn hypotheken met een vaste rente relatief duur. Maar het voordeel is dat het maandbedrag gedurende de hele looptijd van de hypotheek onveranderd blijft.

Aanvraag hypotheek in Spanje

De hypotheekaanvraag verloopt in verschillende fases. De belangrijkste fases zijn het uitvoeren van de taxatie en het aanvragen van financiële goedkeuring bij de bank. In totaal duurt het in Spanje gemiddeld vier tot zes weken tot je bij de notaris zit. Makelaar Spanje beantwoordt graag al je vragen over het proces van het afsluiten van een hypotheek in Spanje.

_

Wij bieden

professionele hulp

van A tot Z

Zoeken

Zoeken
Zoek je droomhuis in Spanje?
Wij helpen je op weg!
Met onze gratis zoekservice!
Meer info

Kijken

Kijken
Je droomhuis gevonden?
Ontdek onze tips.
En ga kijken in Spanje.
Meer info

Kopen

Kopen
Een huis kopen in Spanje?
Dat werkt net even wat anders.
Wij helpen je graag.
Met professionele begeleiding.
Meer info

Wonen

Wonen
Veel mensen gaan naar Spanje.
Wonen in Spanje is genieten.
Wij vertellen je graag waarom.
En waar je het beste kan wonen.
Meer info

Neem contact op en maak je dromen waar!

Tips van onze makelaars in Spanje

Nederlandse vs. Spaanse makelaars: wat zijn de verschillen?

Overweeg je een (tweede) woning in Spanje te kopen of te huren? Dan is het verstandig een betrouwbare makelaar in … Lees meer..

Op zoek naar een woning in Spanje? Zo vind je de juiste makelaar

Als je op zoek bent naar een woning in Spanje, is het je vast al opgevallen dat veel woningen door … Lees meer..

8 voordelen van wonen in Spanje

Wonen in Spanje is voor velen een sprookje.  Mensen willen vaak wel, maar twijfelen omdat ze taal niet goed spreken … Lees meer..