_

Je huis verkopen in Spanje? Hier moet je op letten!

Je huis verkopen in Spanje gaat iets anders in zijn werk dan de huizenverkoop zoals wij deze in Nederland kennen. Het is handig om je van tevoren goed te verdiepen in datgene wat bij het verkopen van een huis in Spanje komt kijken. Of je nu toe bent aan een ander stekkie in Spanje of halsoverkop toch besluit om weer terug naar Nederland te gaan. Het is altijd fijn wanneer je niet plotseling voor extra kosten komt te staan.

Inspiratie

huis spanje

Een huis verkopen in Spanje: de kosten

Bij het verkopen van een huis in Spanje zijn er een aantal kosten waarmee je ten alle tijden rekening moet houden. Dit zijn de vermogenswinstbelasting, de kosten van de makelaar en advocaat, de plusvalia belasting en de overige kosten om je huis helemaal verkoopklaar te maken. Deze overige kosten kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. De andere kosten nemen wij hieronder nog even stap voor stap door.

Makelaarskosten

Wanneer je ervoor kiest om bij het verkopen van je huis in Spanje een makelaar in te schakelen, houd er dan rekening mee dat je een fors gedeelte aan makelaarsprovisie zal moeten afstaan. Het percentage van de verkoopprijs wat de makelaar ontvangt wanneer het huis verkocht wordt, wordt de makelaarscourtage genoemd. Deze courtage ligt in Spanje aanzienlijk hoger dan in Nederland. Daar waar je in Nederland zo’n 1,5% afstaat aan de makelaar, kan dit percentage in Spanje soms wel oplopen tot zo’n 6%.

Advocaatkosten

Hoewel het inhuren van een advocaat misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij het verkopen van je huis, is dit in Spanje niet meer dan normaal. Het opstellen van een verkoopcontract is zonder advocaat simpelweg niet aan te raden. De kosten van een advocaat zullen tussen de 1% en 1.5% van de verkoopprijs liggen. Het is vaak ook mogelijk om een vast tarief af te spreken. Hierbij moet je denken aan een bedrag van om en nabij de €2500,-.

Plusvalia belasting

Bij het verkopen van je huis in Spanje krijg je ook te maken met de zogeheten plusvalia belasting. Dit is een gemeentelijke belasting die wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van de woning (Valor Catastral) en het aantal jaren dat de woning jouw eigendom was. De Plusvalia kun je omschrijven als een belasting op de waardestijging van de grond waarop de woning staat. Deze wordt door de gemeente berekend.

villa spanje

Je huis met winst verkopen

Wanneer je in Spanje je huis gaat verkopen met winst, betaal je over deze winst belasting. Bij het betalen van deze belasting wordt er een onderscheid gemaakt tussen mensen die permanent in Spanje wonen (ingezetene) en mensen die af en toe in Spanje verblijven (niet-ingezetene). De kosten van een makelaar of advocaat en de gemaakte kosten van een eventuele verbouwing kunnen op dit bedrag in mindering worden gebracht. Zo betaal je over een kleiner bedrag belasting.

 

De ingezetene betaalt:
21% over het deel tussen de €0,- en €6.000,-
25% over het deel tussen de €6.000,- en €24.000,-
27% over alles boven de €24.000,-

 

Een niet-ingezetene betaalt over het gehele bedrag 21% vermogenswinstbelasting. Dit klinkt oneerlijk, maar iemand die niet permanent in Spanje woont, krijgt bij het verkopen van een huis maar 97% van de verkoopprijs. Er wordt standaard al 3% van de verkoopprijs ingehouden als vermogenswinstbelasting.

Vrijstelling van vermogenswinstbelasting

Bij het verkopen van een huis met winst, krijg je in Spanje vrijwel altijd te maken met de vermogenswinstbelasting. Toch zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld wanneer je de winst uit je woning weer investeert in een andere Spaanse woning. Deze kanttekening geldt alleen wanneer je een resident bent en je drie jaar onafgebroken in de verkochte woning hebt gewoond. Ook wanneer je ouder bent dan 65 jaar en drie jaar onafgebroken in de verkochte woning hebt gewoond, wordt je vrijgesteld van de vermogenswinstbelasting.

_

Wij bieden

professionele hulp

van A tot Z

Zoeken

Zoeken
Zoek je droomhuis in Spanje?
Wij helpen je op weg!
Met onze gratis zoekservice!
Meer info

Kijken

Kijken
Je droomhuis gevonden?
Ontdek onze tips.
En ga kijken in Spanje.
Meer info

Kopen

Kopen
Een huis kopen in Spanje?
Dat werkt net even wat anders.
Wij helpen je graag.
Met professionele begeleiding.
Meer info

Wonen

Wonen
Veel mensen gaan naar Spanje.
Wonen in Spanje is genieten.
Wij vertellen je graag waarom.
En waar je het beste kan wonen.
Meer info

Neem contact op en maak je dromen waar!

Tips van onze makelaars in Spanje

Nederlandse vs. Spaanse makelaars: wat zijn de verschillen?

Overweeg je een (tweede) woning in Spanje te kopen of te huren? Dan is het verstandig een betrouwbare makelaar in … Lees meer..

Op zoek naar een woning in Spanje? Zo vind je de juiste makelaar

Als je op zoek bent naar een woning in Spanje, is het je vast al opgevallen dat veel woningen door … Lees meer..

8 voordelen van wonen in Spanje

Wonen in Spanje is voor velen een sprookje.  Mensen willen vaak wel, maar twijfelen omdat ze taal niet goed spreken … Lees meer..