Emigreren met kinderen

Het is niet niets om je oude en vertrouwde plekje voorgoed achter je te laten en over de grens een geheel nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer er kinderen in het spel zijn, kan dit zorgen voor een extra uitdaging. Veel ouders vinden het lastig om zo’n grote stap te nemen, maar emigreren met kinderen is echt niet onmogelijk! Het kan juist heel erg leuk zijn. We geven jullie tips om er samen met de kids een onvergetelijk avontuur van te maken! Let the adventure begin! 

Doe het samen

Wanneer je als single in het leven staat, is de keuze om in een ander land een volledig nieuw bestaan op te bouwen misschien sneller gemaakt. Nu moet je toch echt rekening houden met anderen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar verhuizen naar het buitenland heeft alleen kans van slagen als het hele gezin erachter staat! Vaak staan de kinderen er niet gelijk om te springen, omdat ze bang zijn om hun vriendjes of vriendinnetjes kwijt te raken. Ze zien snel de negatieve punten en snappen niet hoe hun ouders ooit deze keuze hebben kunnen maken. Vooral wanneer de puberleeftijd nadert kan dit problemen opleveren. 

Wanneer jullie als ouders gezamenlijk achter deze keuze staan, zal het makkelijker zijn om ook je kinderen te overtuigen. Kinderen voelen hun ouders feilloos aan. Twijfel jij zelf over deze grote stap, grote kans dat je kinderen dit dan ook doen! Praat met ze en belicht de positieve kanten. Herinner ze aan dat lekkere zonnetje dat dag in dag uit lekker schijnt, de vriendelijke mensen daar en de quality time met het gezin. 

Betrek de kinderen bij de voorbereidingen, hoe jong ze ook zijn, en maak hen enthousiast voor dit grote avontuur! Om je kind enthousiast te maken is het aan te raden om ook naar de mogelijke struikelblokken te kijken. Een nieuwe taal leren spannend? Ga samen op les! Laat de kinderen kennis maken met de Spaanse keuken en serveer eens tapashapjes als diner of maak samen de lekkerste churros. Als ze daar niet enthousiast van worden!     

Duidelijkheid is het codewoord

Maak plannen voor de langere termijn. Wees helder naar jezelf en naar de kinderen wat dit grote avontuur nou precies inhoudt. Blijven jullie voorgoed in het buitenland als het bevalt? Gaat het om iets tijdelijks? Of is het voor een aantal jaar? Wees duidelijk! Natuurlijk kijken jullie met zijn allen uit naar dit enorme avontuur en vinden de kinderen het maar wat spannend, maar blijf realistisch. Natuurlijk probeer je de kinderen zo enthousiast mogelijk te maken en is dit lastig als je de negatieve kanten blijft benoemen. Zorg er echter wel voor dat de kinderen worden voorbereid op de mogelijke tegenslagen. Er gaan dingen veranderen. Vriendjes en vriendinnetjes wonen verder weg, ze gaan naar een andere school en ‘eten tussen de middag niet meer bij opa en oma’. Wat houden deze veranderingen precies in? En hoe kunnen jullie daar als gezin het beste mee omgaan? Bespreek het met elkaar! 

Accepteer heimwee

Of het nou gaat om het land waar je geboren en getogen bent, de vriendelijke mensen, je familie of je lieve vrienden. De kans is aanwezig dat je te maken krijgt met heimwee en je weer terugverlangt naar het oude en vertrouwde. Probeer dit gevoel te accepteren en praat erover. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is eigenlijk juist heel mooi dat je iemand zo aardig vindt dat je hem of haar mist. 

Gelukkig zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos om toch met iedereen aan de andere kant van de wereld te kunnen communiceren. Laat je zoon of dochter eens beeldbellen met opa en oma of bellen met zijn of haar vriendje of vriendinnetje. Natuurlijk is het anders dan real-life contact, maar het verlicht de pijn wellicht een beetje. Hoewel het in het begin lijkt alsof je jezelf nooit thuis kunt voelen in je nieuwe stekkie, wordt dit vanzelf minder. Durf het oude en vertrouwde los te laten en ga samen het avontuur aan! 

Laat de kinderen voordat jullie naar het buitenland vertrekken goed afscheid nemen van de klasgenootjes, familie en vrienden. Zo is het voor hen duidelijk dat er een nieuw begin aan zit te komen en bereid hen hier goed op voor. Ga samen op onderzoek uit. Kijk wat er in de omgeving te doen is en maak nieuwe herinneringen. Leer samen alvast de nieuwe taal en omarm het avontuur!

Comments are disabled.