landscape Spanje

Altijd al gedroomd van je eigen bed and breakfast? Ben je bereid om het leven dat je hier hebt opgebouwd volledig achter je te laten en het bestaan elders opnieuw op te bouwen? Het liefst ver bij je oude leventje vandaan? Ga naar een zonnig oord in Zuid-Europa en maak je dromen waar! Maar voordat je dat doet is het handig om je voortijdig goed in te lezen. Benieuwd wat jou allemaal te wachten staat? Zo start jij je eigen bed and breakfast in het buitenland!

Een goed begin is het halve werk

Het beginnen van een eigen bed and breakfast is voor velen een droom, maar kijk uit dat je het niet romantischer maakt dan het is. Hoe leuk het ook kan zijn, als startende ondernemer kun je nogal voor wat verrassingen komen te staan. Of het nou gaat om een mierenplaag waar je jezelf niet op had voorbereid, onverwachte kosten of een aannemer die er ineens mee stopt. Zorg dat je jezelf zo goed mogelijk voorbereidt. Lees ervaringen van anderen en wees jezelf bewust van de keuzes die je maakt. Maak een afspraak bij de bank en kijk samen naar de mogelijkheden qua budget. 

Pas op voor miskopen en vergeet niet op tijd de nodige vergunningen aan te vragen. De vergunningen zijn afhankelijk van jullie eigen wensen, maar over het algemeen is er bij iedere bed and breakfast een bouwvergunning nodig. Ben je van plan ook een restaurant of barretje in jouw bed and breakfast te plaatsen? Vergeet dan zeker ook niet de vergunning om alcohol te mogen schenken te regelen. En net als in Nederland is het halen van je Sociale hygiëne verplicht. Het starten van je eigen onderneming heeft nogal wat voeten in de aarde, die voor iedereen kunnen verschillen. Hier moet echter iedere startende ondernemer in Spanje aan voldoen:

  • Zorg ten eerste voor een Spaans Burger Service Nummer (NIE-nummer);
  • Open een Spaanse rekening;
  • Net zoals in Nederland moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Spanje;
  • Ga achter een Spaans belastingnummer aan, ook wel een CIF of NIF nummer genoemd.

Hoewel het starten van een bed and breakfast je veel kan bieden, moet je zeker niet vergeten dat jij en je naasten een hoop moeten achterlaten. Niet alleen jijzelf, maar ook de naaste familieleden moeten bereid zijn deze stap aan te gaan. Om een idee te krijgen van de tegenslagen die je zou kunnen verwachten is het raadzaam om eens naar het programma Ik vertrek te kijken. Tijdens dit programma worden gezinnen gevolgd die een vergelijkbaar avontuur zijn aangegaan. Kijk en leer van andermans fouten. Een goed begin is al het halve werk! 

Ga op onderzoek uit

Heb je jouw droomlocatie op het oog? Doe dan research! Dat er in de zomermaanden genoeg te doen is in de omgeving, is mooi meegenomen, maar besteed ook aandacht aan de andere seizoenen. Wanneer de zon niet schijnt, is het dan voor mensen nog steeds aantrekkelijk om naar jouw accommodatie te komen? Sterker nog, doe ook onderzoek naar de toeristenstroom door het jaar heen. Inkomsten heb je het hele jaar nodig. Kijk hierbij goed naar de mogelijkheden die er in en om de omgeving zijn en overweeg of dit kostendekkend zal zijn. Vergeet ook zeker de bereikbaarheid niet! Het moet voor gasten aantrekkelijk zijn om jouw bed and breakfast te bezoeken. 

Kijk bij het zoeken van een geschikte locatie goed binnen welke gemeente deze plaats valt. Per gemeente kunnen de regels die bij de nodige vergunningen horen namelijk verschillen. Hierbij kun je denken aan het maximaal aantal vierkante meters bij een bouwvergunning, het aantal toiletten en badkamers, enzovoorts. Daarnaast kan het waardevol zijn om de mogelijke bouwplannen van de gemeente na te gaan. Gaan deze plannen jouw bed and breakfast in de weg zitten of juist niet? 

Pas je aan

Breng je al jaren je vakantie door in Spanje en denk je het land door en door te kennen? Ergens anders gaan wonen blijft wennen. Elk land heeft zijn of haar eigen gebruiken en daar zul je aan moeten wennen. In Spanje wordt er bijvoorbeeld pas rond 21:00 uur avond gegeten. Om 18:00 uur het eten klaar hebben is dan ook verleden tijd, rond die tijd wordt er vaak een snack gegeten. Siësta wordt niet overal in Spanje meer gehouden, maar verhuis je naar een klein dorpje, houd er dan rekening mee dat winkels en restaurants tussen 14:00 uur en 17:00 uur zijn gesloten. Houd rekening met deze gebruiken en lees jezelf goed in. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan.

Bij het aanpassen aan een nieuwe cultuur, hoort natuurlijk ook het leren van een nieuwe taal. Zorg dat je jezelf verstaanbaar kunt maken in je nieuwe woonplaats, dit kan een hoop misverstanden en teleurstellingen voorkomen. Het zal vaak genoeg voorkomen dat je contact hebt met lokale bedrijven, bijvoorbeeld bij de verbouwing of simpelweg bij het bestellen van een brood bij de bakker. Niks is fijner dan normaal met elkaar kunnen communiceren.

Comments are disabled.